E-hírfolt 2020. április

Tájékoztatás

Kedves Tagok és Foltvarró Érdeklődők!
Tekintettel a jelenlegi veszélyhelyzetre és a járvány alakulásával kapcsolatos kiszámíthatatlanságra a 2020. május 9-ére tervezett szakmai napot és közgyűlést későbbi időpontra halasztjuk.
A szeptember eleji budaörsi OFF megrendezésével kapcsolatban június elején fogunk dönteni.
Egyelőre maradjatok otthon és varrjatok!
A vezetőség


QUILTCON 2020, AUSTIN, TX

Mivel a következő E-hírfoltokban egy tapasztalt foltvarró társunk beszámol személyes élményeiről az idei, február 20-23 között megtartott Quiltcon 2020-as kiállításról, pár fotó kíséretében, úgy gondoltuk, hogy akit érdekel, nézzen körül itt is.

QUILTCON 2020-as kiállítás díjazott munkái.

https://www.quiltcon.com/quiltcon2020-winners

Stádler Áginak az is feltűnt, hogy most már több foltvarró nemcsak általuk varrt táskákkal jelenik meg, hanem érdekesebbnél, érdekesebb ruhákkal, kiegészítőkkel. Nagy örömömre, megtaláltam az egyik nagy sikert aratott zakó leírását.

https://olfa.com/craft/blog/project-quilted-patchwork-blazer/

Ezzel az ötlettel is csak bíztatni szeretnék mindenkit, vágjon bele, próbáljunk meg színes, patchwork ruhában megjelenni bárhol, bármikor, nemcsak az OFF-on, vagy foltos eseményen.


DEKORÁLJUNK FOLTVARRÁSSAL

Mindannyiunknak van takarónk, asztalközepünk, alátétünk, díszpárnánk otthon, de most összeállítottam egy kis ötletbörzét, ami esetleg utat mutathat munkáink más megjelenítéséhez.

Kisméretű munkáinkkal ablakkeretet, polcot is dekorálhatunk, nem beszélve a műhelyünk faláról, persze ha van elég helyünk.


A mini quilteket szépen be lehet keretezni, ajándéknak is el tudnám fogadni, esetleg előszobában egy kulcstartó, vagy ruhafogas betétjeként is jól mutatna.

https://blog.shopmartingale.com/quilting-sewing/sew-half-square-triangles-from-precut-strips-video/

Akár fémkerettel is fel lehet dobni egy szépen megvarrt mini munkát, „Isten hozott” táblaként üdvözölheti a hozzánk látogatókat, vagy alternatív ajtódíszként.

http://www.joscountryjunction.com/quilt-square-quilt-along-for-2012/

Találtam egy kissé szokatlan megjelenítést is, egy modern lakáshoz is illik, bár be kell szerezni hozzá egy nagy iratcsipeszt.

https://temeculaquiltco.blogspot.com/2015/03/living-with-little-quilts.html

Lehet újság- vagy bármitartót is varrni foltvarrással, most nem térek ki a textil kosarakhoz illetve a textildobozokhoz. Igen, ilyenkor jut eszembe, kár, hogy nem vagyok asztalos is…

Ami hozzám közelebb áll, az az emlékek, idézetek, szép gondolatok társítása egy megvarrt munkával, amiket fel lehet dobni szép gombokkal, csipkékkel akár, bármilyen kinccsel, amit a padláson találtunk, és ezzel is emléket állítunk a felmenőinknek. Előkerülhetnek a szép régi keretek, vagy megmenthetünk egy régi munkából egy kis blokkot, és nem számít, ha meg van fakulva, szakadt, nagyon jól mutatnak bekeretezve, érzelmeket közvetítenek.

https://gallopingpony.wordpress.com/category/miniature-quilt-art/page/2/

Utoljára hagytam Ali Fergusont, aki bár folttal dekorál, amint látjátok, de nem textillel. Ő a kakukktojás, azonban nekem az a véleményem, hogy jó kitekinteni más művészetek felé, mert onnan is tudunk ötleteket meríteni. Kompozícióhoz mindenképp.

https://aliferguson.co.uk/wood-work/patchwood-samplers/


ÚJRAHASZNOSÍTÁS

Ismét egy egyszerű technikát, illetve maradék felhasználási javaslatot mutatnék, amihez igen nagy kedvet kaptam, így a tavaszi pakolászásom közben. Kell egy kis valami mást is varrnom, mert a maszkok varrása közen bevallom, rájöttem, nem nekem való a monoton munka, nincs benne agyalás, ábrándozás. Na meg az újdonság varázsa, nem beszélve a „megszabadulok a sajnálom kidobni rongyoktól” érzés is jót tesz nekem, remélem nektek is!

Gondolom, sokan varrtok adományként textilből maszkokat, ki a szomszédnak, ki a postásnak, orvosnak, rokonnak, barátnak, amit igen nemes cselekedetnek tartok, és  büszkévé tesz, hogy így összefogtunk, teszünk valamit most, amikor szükség van mindenkire, aki varrni tud.

Örömmel olvasom, hogy több csoport szorgalmasan dolgozik, adakozik, jó hírét viszi a foltvarróknak.

Szívből ajánlom ezt a kis hölgyet, nemcsak ezért az egyszerű videóért, ami alapján egy kezdő foltvarró is haladni tud, hanem a többi ízléses, szépen bemutatott munkájáért is.

https://www.youtube.com/watch?v=mUnuvIC0RXU&feature=emb_logo&fbclid=IwAR3JLC9GX7CmrVv9cFgq2sj_l00WKHIQAqsWQTRH-4ROGLNHyAD3SoAjnao

 

https://www.youtube.com/channel/UCVJ59Zkhn8ifr3FmzwzwE6g

 

 


Varrógépcentrum ajánlása

bernette b77 varrógép

A b77 a varrásra és a tűzésre helyezi a hangsúlyt.

A tűtől számítva 230 mm hosszú gépkar egy tágas munkafelületet biztosít, amelyet egy négy LED-es varrófény világít meg.

A gépen 500 nagyszerű öltésminta közül választhat, beleértve 22 haszonöltést, 133 díszítő öltést, 3 ábécét, 35 quilt öltést és 17 gomblyukat.

Az öltések maximális szélessége 7 mm, maximális hosszúsága pedig 5 mm lehet.

A könnyen bekapcsolható, beépített felső anyagtovábbító gondoskodik arról, hogy a gép megbízhatóan és egyenletesen továbbítson bármilyen típusú anyagot.

Az olyan nélkülözhetetlen funkciók mellett, mint a fokozatmentes sebességszabályozás és az állítható tűmegállási pozíció, a b77 még egy tűbefűzővel és egy automata szálvágóval is büszkélkedhet.

A géppel együtt szállítunk nyolc felpattintható talpat és egy nagy rátolható varróasztalt is.

A bernette b77 varrógép ismertetése és vásárlási lehetőség

 

 


Végezetül: türelmet, kitartást, egészséget kívánunk mindenkinek, ne csak maradjunk otthon, hanem varrjunk is, örüljünk, hogy ezzel a szép hobbival tudjuk a lelkünket óvni, ápolni!

Sólyom Melinda.