Közös munka a Jubileumunkra


Évekkel ezelőtt varrtunk céhes közös munkát Váradi Gyöngyi tervezésével, szervezésével, és úgy gondoltuk, a 30 éves évforduló nagyon jó alkalom arra, hogy újra alkossunk együtt valami szépet.

Mindannyiunk gyerekkori kedvence a kaleidoszkóp – görög eredetű szó; a kalosz, az eidosz és a -szkóp összetétele: „szép formákat néző”, egy optikai játék.Néhány szimmetrikusan elhelyezett tükör egy csőbe helyezve megsokszorozza az apró csillogó színes tárgyak képét. A kép a kaleidoszkóp forgatásával végtelen variációkban változtatható, innen az átvitt értelmű jelentés: színesen kavargó változások gyors egymásutánja. Már az ókori görögök is ismerték, 1816-ban pedig David Brewster skót fizikus újra feltalálta, és 1817-ben szabadalmaztatta is. Brewster a kristályok fénytörését egy tükröző fémcsövön keresztül vizsgálva bukkant erre a jelenségre – olvashatjuk róla az Interneten.

Mi is fejezhetné ki jobban tagjaink és közös kedvtelésünk sokszínűségét, ha nem a kaleidoszkóp?

Nem kell mást tennetek, mint varrni egyet, hajszálpontosan illesztve a háromszögeket. Minden kaleidoszkóp nyolcszögű legyen, vagyis 8 darab háromszögből álljon össze.

Az átmérője lehet 8, 10, vagy 15 centiméter. A közös munkába csak a technikailag tökéletesek kerülhetnek.

A kész blokkot szegetlenül, de szépen kivasalva küldjétek el 2019. április 10-ig a címemre: 7100 Szekszárd, Damjanich u. 9. Szeptemberben, az országos jubileumi kiállításon megcsodálhatjátok a kész munkát.

Varrjunk közösen!
Acélosn é Solymár Magdolna Szekszárd