Országos foltvarró projekt az amerikai textilművésszel

A Magyar Foltvarró Céh alapításának és a kommunizmus megszűnésének 30. évfordulója alkalmából, Christalena Hughmanick, amerikai textilművész, oktató és quilt-kutató országos foltvarró projektet kezdeményez. Christalena, aki az USA Külügyminisztériumának Fulbright programján keresztül kulturális nagyköveti szerepet tölt be, szeretné megosztani foltvarrással kapcsolatos tudását, hogy ezáltal az identitás és szólásszabadság témai kapcsán összekösse a két országot.

A foltvarrás Amerikában régóta komoly népművészeti hagyomány, és a készítői számára a kreativitás, az identitáskeresés és a mesélés fontos kifejező eszköze. A történelem fontos részét képezik azok a sajátos kulturális minták, amelyek újra és újra megjelennek a kortárs foltvarrott alkotásokban. Példaként említhetjük, hogy a Lancester megyében élő amish-ok az utópisztikus életstílusukban megjelenő tárgykultúrához kapcsolódó mintákat, úgymint kosarakat, kerítéseket és virágokat használnak fel. Erősen stilizált mintákkal segítették a felszabadított rabszolgákat a földalatti útvonalon keresztül északra szökni, és minden amerikai indián törzsnek megvan a maga, generációkon át megőrzött mintája és színvilága. Christalena az amerikai történelem eme gazdag szeletét szeretné megosztani a magyar foltvarrókkal, és egyúttal szeretné jobban megismerni a magyar történelmet.

Arra kéri a résztvevőket, hogy a közös alkotáshoz készítsenek egy 40×40 cm-es blokkot (csak fedlapot, plusz körben 1 cm varrásráhagyással), amiben minimum 50%-ban kékfestő anyag legyen.

A baltimore quiltek hagyománya szerint a résztvevők a négyzeteket egyetlen nagy quiltté varrják össze, amit 2019. augusztusban nyilvánosan is bemutatnak Budapesten.

Christalena egyedi, eredeti válaszokat vár az említett témákban, és semmilyen tartalmat nem fog elutasítani. Mindenki bekapcsolódhat a projektbe tapasztalattól és nyelvtudástól függetlenül.

A kész munkákat 2019. július 15-ig kell elküldeni Christalena Hughmanicknek a 1083 Budapest, Tömő utca 23/C. címre.

Júniusban Christalena öt magyar egyetem mellett működő ún. American Cornerekben (Budapesten, Debrecenben, Pécsett, Veszprémben és Szegeden) előadást tart és kezdőknek patchwork tanfolyamot ajánl. Minden céhtagot szeretettel vár ezeken az összejöveteleken. Júliusban pedig hagyományos foltvarrós találkozások lesznek, ahol a résztvevők összevarrják és letűzik az összegyűjtött blokkokat. A projekttel kapcsolatban
további részleteket és az események pontos dátumát a 2019. május 4-i céhes szakmai napon ismerteti. Minden magyar foltvarróval szeretne találkozni, és számít arra, hogy sokan szerepet vállalnak a Magyarország és az Egyesült Államok közötti kulturális kapcsolatok erősítésében. Christalena Hughmanick az Egyesült Államokban a lancesteri amish közösség közelében nőtt fel, ahol hamar megtanulta és megszerette a mára már kortárs művészetté váló és világszerte a kiállítási termekbe is eljutó foltvarrást. Jelenleg Fulbright ösztöndíjasként tartózkodik Magyarországon, ahol varrással, kutatással foglalkozik és az amerikai textilgyártás történetével
kapcsolatos előadásokat tart.
Jelenlegi projektjében a kékfestőgyártást, valamint Aquincumban, a Fürdőmúzeumban és az Amphiteatrumban az ókori római építészetet tanulmányozza. Az ősi kő, tégla és mozaik mintákat felhasználva quilt mintákat tervez, amelyeket az év folyamán ki is állítanak Budapesten. A kékfestőműhelyekben szeretné legyártatni a saját anyagát, továbbá a Fortepan archívum felhasználásával sajátosan budapesti rajzokat és varrott
munkákat készít. A textilek egyetemes értelmezése: a zászlók és a quiltek közös nyelve címmel előadást tartott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen és Magyar Honvédség Altiszti Akadémián. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Doktori Iskolájában Minták másolása: Miért csináljunk konceptuális texileket manapság címmel beszélt a munkásságáról. Februártól kezdve a Textil és Divat Tanszéken a MOME mesterképzésben a textilgyártás
kialakulásának nemzetközi és helyi történelméről tart szemináriumot. További információkat a http://www.christalenahughmanick.com oldalon lehet róla találni, és a christalena.hughmanick@gmail.com email címen érhető el.

Kékfestés videó

 

_____________________________________________________________________________

A pécsi Hunyor foltvarró kör 19 darab kékfestős blokkot készített.