Országos Foltvarró fesztivál – Pályázat, pályázati lap

OFF-logo

 

 

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

2018. augusztus utolsó hétvégéjén megrendezendő Országos Foltvarró Fesztivál alkalmából a Magyar Foltvarró Céh

pályázatot hirdet tagjai számára az alábbi címmel:

JÁTÉK

„Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani.” (G.B. Shaw)

 

 

PÁLYÁZATI FELTÉTELEK

 1. A pályamunka kapcsolódjon a játék mint tárgy vagy mint tevékenység fogalmához, vagy önmagában legyen játék színekkel, formákkal, anyagokkal. A versenyre csak eredeti tervek nevezhetőek.
 2. A pályamunka rendelkezzen a foltvarrás alapvető ismérvével, azaz három rétegű legyen. A textil mellett más anyagok is felhasználhatóak, és bármilyen technika alkalmazható.
 3. A quilteket kétféle méretkorláton belül lehet elkészíteni:
  1.  vízszintesen pontosan 100 cm, függőlegesen legalább 60 cm, legfeljebb 180 cm vagy
  2. egyik oldala sem lehet hosszabb 30 cm-nél (mini quilt)
 4. A munka hátlapjára felül 20 cm széles anyagból tubust kell varrni, ami mindkét oldalon 2 cm-rel rövidebb a műnél.
 5. A munka hátlapján a bal alsó sarokba varrt textil- vagy papírdarabon az alábbi adatokat kell feltüntetni: név, a mű címe, a készítés éve és az alkotó email címe. Az anonim zsűrizés biztosítása érdekében a Pályázati lap felső részét (A pályamunka adatai) A5 méretben ki kell nyomtatni papírra (esetleg textilre), és ezzel el kell takarni a nevet jelző címkét.
 6. A kitöltött Pályázati lapot emailben 2018. július 10-éig kell elküldeni Sólyom Melindának a solymelinda65@gmail.com címre.
 7. A pályázati díj 1500 Ft, ami pályázóként értendő, tehát egy személy több munkát is beküldhet. Az összeget a Magyar Foltvarró Céh 11703006-20410559 számú bankszámlájára kell befizetni 2018. július 10-éig. Az átutaláson az alábbi adatokat kell feltüntetni: a pályázó neve, 2018 OFF pályázati díj.
 8. A kész quiltet 2018. augusztus 1-ig kell elküldeni Sólyom Melindának a 2120 Dunakeszi, Kagyló u. 47./1 címre. A pályamunkák személyes leadásáról később adunk tájékoztatást.
 9. Kérjük, hogy az a pályázó, aki szeretné a pályamunkát az eredeti csomagolásban visszakapni a csomagolás minden elemére (doboz, henger, stb.) írja rá a nevét.
 10. A pályázók tudomásul veszik, hogy a Magyar Foltvarró Céhnek jogában áll a munkájuk fényképét nyomtatott és elektronikus reklámként felhasználni. Ezen közlésekben az alkotó neve feltüntetésre kerül.
 11. A pályázók beleegyeznek, hogy a versenyre nevezett alkotásuk 2018. szeptember 11-éig az Országos Foltvarró Fesztivál helyszínén maradjon.

 

 

PÁLYADÍJAK:

A legjobb tradicionális munka

Hagyományos elrendezés és/vagy minta. Készülhet egy darabból, összeállhat blokkokból, lehet applikáció, vagy a kettő kombinációja. A tűzés lehet gépi vagy kézi, vagy a kettő kombinációja.

A legjobb kortárs quilt.

Olyan munka, amely a foltvarrás hagyományaira (blokkos, egydarabos, applikáció) alapul, de alkotója sajátos megközelítése tükröződik a quiltben. Fel lehet használni nem hagyományos anyagokat, házilag színezett vagy festett anyagokat, felületi díszítést, és szokatlan összeállítási módszert. A quilt eredeti önálló terven alapul, és biztos színérzékről tanúskodik. Készülhet kézzel vagy géppel, vagy a kettő kombinációjával.

A legjobb art quilt

Olyan quilt, amelyet az alkotója falra függesztett műalkotásnak szánt, és valamilyen gondolatot, érzést vagy fogalmat közöl textil és öltések felhasználásával. Lehet figuratív vagy absztrakt, de mindenképpen komoly vizuális hatást gyakorol a nézőre.

A legjobb figuratív quilt

Olyan quilt, ami valamilyen jelenetet vagy tárgyat/embert realistán ábrázol.

A legjobb kézi tűzés

A legjobb gépi tűzés.

Ha a quilt alkotója a tűzést hosszúkaros géppel dolgozó tűzőnek adta át, a munka csoportos quiltnek számít.

A legjobb csoportos munka.

Legalább két foltvarró által készített munka. Ha a quilt alkotója a tűzést hosszúkaros géppel dolgozó tűzőnek adta át, a munka csoportos quiltnek számít.

A legjobb első pályázó

A díjat olyan céhtag quiltje kaphatja meg, aki még nem pályázott sem Országos Fesztiválon, sem Határtalanul versenyen.

A legjobb mini quilt

 

A ZSŰRI TAGJAI:

 • Sinkó István festőművész, a zsűri elnöke
 • Felber Irén céhmester
 • Hunka Ibolya, a pécsi Hunyor Foltvarró Csoport vezetője

 

A pályázati lap innen letölthető:

PÁLYÁZATI LAP